Anna Moradell i Joan Figueras de la URV, premiats en el Sundance Film Festival
antics alumnes
Tarragona, 23/01/2013.- El documental "Cyborg Foundation", dirigit per Rafel Duran i realitzat pels periodistes titulats de la URV Anna Moradell i Joan Figueras, ha guanyat el primer premi del certamen Focus Forward Film Festival als Estats Units, que s'ha lliurat dimarts, 22 de gener.

En el lliurament del premi s'ha desvetllat la posició del curt-documental on han treballat, que ha estat la primera entre els cinc treballs finalistes del certamen. S'havien presentat prop d’un miler de propostes i finalment s'han endut el primer premi al Focus Forward Film Festival al Sundance Film Festival (Park City, Estat d'Utah). L'import del premi és de 100.000 $, i els dos joves havien viatjat als EUA per presentar el treball realitzat. 

El treball audiovisual "Cyborg Foundation" l'ha dirigit, produït i editat el periodista Rafel Duran, i ha comptat amb la col·laboració en la realització de la productora audiovisual Filma-T produccions, d'Anna Moradell i Joan Figueras.

El curt, de tres minuts de durada, explica el cas d’en Neil Harbisson, el primer ciborg reconegut oficialment per un govern. En Neil va néixer amb acromatòpsia, una disfunció sensorial que no el permet veure els colors. El 2004, conjuntament amb el científic-inventor Adam Montandon van crear l’eyeborg, un artilugi tecnològic que li tradueix els colors en sons. Així doncs Harbisson explica en primera persona què fan a la fundació, els problemes quotidians que es troba pel fet de portar una càmara a totes hores, i com veu el futur més immediat pel que respecta a la unió entre humans i tecnologia.

Filma-T produccions la van crear fa un any els dos periodistes, en acabar els estudis a la Universitat Rovira i Virgili. En plena crisi, i davant les dificultats que assetgen el sector, van decidir emprendre un projecte audiovisual basat en els preus ajustats, la proximitat i un segell d’originalitat propi.

Podeu veure el minidocumental a http://vimeo.com/51920182, i sobre la productora a www.filma-t.com/nosaltres.html