La Universitat presenta a Madrid el projecte de Campus d'Excel.lència Internacional Catalunya Sud
campus
Tarragona, 20/11/2009.- El projecte de la URV, preseleccionat juntament amb altres catorze pel Ministeri d'Educació en la convocatòria de Campus d'Excel.lència Internacional, es presenta dimecres, 25 de novembre davant la Comissió Internacional avaluadora, a l'Hotel Melià de la capital de l'Estat.

El Ministeri va considerar que els preseleccionats són els quinze projectes de major qualitat, més ambiciosos i viables. Superada la primera selecció entre 51 plans estratègics de 54 universitat espanyoles, la URV ha treballat en la presentació de la seva proposta de Campus d'Excel.lència Internacional Catalunya Sud (CEICS) a Madrid (vídeo i exposició verbal). Les universitats preseleccionades han rebut una subvenció per preparar-la.

La convocatòria 2009 del "Subprograma per al desenvolupament i concreció del pla estratègic de viabilitat i conversió a Campus d'Excelència Internacional", possibilita l'obtenció d'un segell de qualitat (la qualificació de Campus d'Excel.lència Internacional, CEI), i rebre una subvenció per fer-lo possible. El total disponible és de 150 M€ i la convocatòria es resol a finals de novembre. L'objectiu del Ministeri és situar és situar les universitats espanyoles entre les millors d’Europa i promoure el seu reconeixement internacional.

La regió del coneixement que vol impulsar la Universitat al sud de Catalunya, a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre, té una població de prop de 800.000 habitants (any 2008), un 10,7% de Catalunya, i un PIB de 18.570.976 M€ (any 2006) que representa el 10,1% català. Posseix el 19,1% del patrimoni de Catalunya i concentra el 21,1% de l'activitat turística (pernoctacions, 2008). El 9,8% de la població que treballa a la indústira alimentària està a Tarragona, que concentra el 90% de la producció d'energia, i la producció química que s'hi genera constitueix la meitat de tota la producció catalana. S'hi originen també la meitat de les D.O. vitivinícoles del país. 

L'estratègia desenvolupada per la URV té com a objectiu principal dotar el territori d'una estructura del coneixement amb visibilitat i reconeixement internacionals, clau en la cohesió del territori i en la interacció amb les institucions i agents de la demarcació.

La Universitat ha aconseguit una dimensió acadèmicament sòlida i científicament rellevant, i ha liderat projectes d'abast territorial, com el Pla Estratègic del Camp de Tarragona. El projecte es planteja sumar, constituint un gran campus, les capacitats de la Universitat, els Instituts de recerca (ICIQ, ICAC, Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, IREC, IHES, IRTA i Institut de Recerca en Turisme de Catalunya), centres tecnològics, hospitals (Joan XXIII, Sant Joan, Pere Mata i Verge de la Cinta) i centres de recerca privats, per potenciar conjuntament les respectives investigacions. 

Es compta amb tot el potencial dels parcs científicotecnològics impulsats, on participa el sector productiu: el parc científicotecnològic de Tarragona, Tecnoparc de Reus, el parc de Turisme i Oci a Vila-seca, i el parc de l'Indústria Enològica, a Falset. Els cinc subcampus especialitzats, amb el potencial de tothom, són el de Química i Energia, Nutrició i Salut, Turisme i Oci, Patrimoni i Cultura i Enologia.

En suma, la proposta de CEICS compta amb la participació de 41 institucions i entitats i el suport de trenta empreses. Ha de ser capaç d’atreure investigadors d’arreu i cal desenvolupar un entorn que faciliti la internacionalització. Es preveu la construcció d’equipaments com residències per a estudiants, instal•lacions esportives o un centre de convencions, infraestructures pressupostades en el projecte amb 10 M€, que són els sol•licitats en la convocatòria de CEI del Ministeri.

La Universitat ha presentat públicament, davant la societat del territori el projecte de CEICS, el dia 4 a la Cambra de Comerç de Reus i el dia 11, a l'Auditori Caixa Tarragona, a Tarragona.