La 14ª Fira de la Ciència a la URV, del 18 al 20 de novembre
recerca
Tarragona, 18/11/2009.- Dins la Setmana de la Ciència, la URV organitza la Fira de la Ciència, mostra d'R +D+I instal.lada al campus Catalunya. 1.200 estudiants de secundària la visiten durant els tres dies, i el rector Francesc Xavier Grau i les vicerectores Rosa Solà i Maria Bargalló la recorren dimecres 18 a les 12 h.15'.

A la Setmana de la Ciència a Tarragona participen del 16 al 27 de novembre l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), la Fundació "la Caixa" i la URV, que proposen moltes activitats relacionades amb la ciència.

El lema de la Setmana a tot Catalunya és "Viu la Ciència", i les institucions i les persones dedicades a l’activitat científica fan unes vertaderes jornades de portes obertes, es mostren al conjunt de la societat. L’objectiu és que la ciutadania conegui i entengui les virtuts dels estudis científics i pugui valorar l’esforç personal, social i econòmic que hi ha darrera de cada un dels avenços que milloren la qualitat de vida de tothom.

Descobrir com funciona el món, la ment, la cèl•lula, un GPS o un alcoholímetre són algunes de les emocionants aventures personals que es poden viure en la Setmana de la Ciència. En definitiva, es tracta de Viure la ciència per descobrir la necessitat de la ciència per Viure.

La 14ª Fira de la Ciència que cada any organitza la Universitat enguany té lloc en un recinte universitari, el campus Catalunya, situat al centre de la ciutat. Està ubicada en una carpa a la Plaça de la Concòrdia.

La vintena de grups de recerca, institus, centres i departaments que participen a aquesta mostra de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+i) mostra, als estudiants de secundària i tota la ciutadania en general, els treballs d'investigació, i de transferència de tecnologia que estan duent a terme en els diferents àmbits: ciències, ciències de la vida, ciències de la salut, ciències socials, enginyeries i humanitats.

L'entrada a la Fira és lliure, de 9,30 h. a 14 h. i de 16 h. a 20 h. Hi ha moltes activitats divulgatives permanents de la ciència i de participació als estands. Per exemple, es mostra com funcionen els catalitzadors dels cotxes, els LEDS i les bombetes; es pot descobrir la petjada ecològica de cada persona; hi ha la màquina de la veritat, hi ha tast de vins, jocs amb química, o es pot aprendre com fer una reanimació cardiopulmonar. Divendres 20 a les 12 h. es pot participar en una cata d'oli d'oliva i es pot conèixer el procés de producció d'oli d'oliva verge extra.

Tots els dies de la mostra de 9 h. a 11 h, es pot participar a Enlaira't, pujant en un globus instal.lat en el recinte per participar en un concurs de fotografia (cal portar la màquina). Al mateix campus Catalunya (Sala de Graus a les 16 h.) s'ofereix un cinefòrum de temàtica de dret mediambiental, amb la projecció de les pel.lícules Home (dia 18), La historia de las cosas (dia 19)  i La pesadilla de Darwin (dia 20).

S'han programat al mateix campus (Sala de Graus) diferents conferències. Dimecres 18 a les 10 h. la primera tracta el tema: El paper d'Enginyers Sense Fronteres (ESF) en la gestió dels conflictes ambientals derivats de l'activitat petrolera a Orellana (Equador). Va a càrrec dels alumnes del Màster en Dret Ambiental Savitri Pàmies i Carlos Alcalde.

Dijous 19 a les 12 h. el tema és Diagnòstic, seguiment i control de la malaltia celiaca. CD Medics, que pronuncia Juan Ignacio Serrano de la Asociación de Celíacos de Madrid. El mateix dia a les 17 h. es dóna a conèixer el Màster universitari en Dret Ambiental, i a les 18 h. es presenta el llibre Règim jurídic de l'edificació sostenible.

El dia 19 a les 10 h. l'exalumne del Màster en Dret Ambiental i becari de investigació de la URV Marcos Ríos explica: Conflictos socio-ambientales ocasionados por la minería en las comunidades mayas de Guatemala. El dia 20 a la mateixa hora el professor de la URV Alfonso González i membre del Centre d'Estudis de Dret Ambiental  de Tarragona (CEDAT) i l'alumna Paola Milenka, del Màster en Dret Ambiental, fan la conferència: Problemes jurídics derivats de l'actuació de les empreses petroleres a Orellana (Equador).

Dijous 19 de novembre l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i la Facultat de Química tenen previst atorgar els Premis de Recerca de secundària, a les 18,30 h. a l'Aula Magna del campus. Divendres dia 20 es resol el Concurs d'Avatars per a Estudiants, convocat pel Grup de recerca E-management (estand n.5), i el lliurament del premi es fa a les 18 h.

A CaixaFòrum s'organitzen dues conferències. El dia 16 en dues sessions al matí, Manuel Moreno (Física Nuclear, UPC) explica: Star Wars, King Kong i l'home invisible. Aprendre ciència i tecnologia des de la ficció. Dimecres 18 a les 19 h. Adolf Tobeña (Psicologia Mèdica i Psiquiatria, UAB), explica El cervell i el poder: biologia en la contesa política. Els tallers es fan dissabte 21 a les 17 h, Nous materials i sostenibilitat. Levitadors, i a les 18 h. Química en família. Del 16 al dia 27 de novembre es fa el taller El Món de la cèl.lula.

Si voleu més informació sobre tot plegat, visiteu www.urv.cat Setmana de la Ciència.

A la demarcació de Tarragona institucions públiques i privades, entitats culturals i científiques, fan moltes més activitats, i la SC 09 a tot Catalunya té lloc entre el 13 i el 24 de novembre.