L'astrònoma Margaret Geller, investida doctora honoris causa per la URV
institució
Tarragona, 17/06/2009.- La científica americana ha estat investida doctora honoris causa per la Universitat en un acte que ha tingut lloc dimecres 17 de juny a migdia, al Paranimf. És pionera en el mapejat tridimensional a gran escala de l'Univers, per comprendre l'estructura i la distribució de les galàxies.

El professor Manel Sanromà, director de la Càtedra de Ciència i Humanisme URV-Caixa Tarragona, n'ha estat el padrí i ha presentat els seus mèrits.Com a astrònom ell mateix i membre del Claustre de la Universitat, ha afirmat sentir-se orgullós de presentar Margaret Geller, que ha estat una figura científica cabdal que ha canviat en els últims decennis la concepció que es tenia de l'Univers.

Astrofísica professora de la Universitat de Harvard, als anys 80, amb el seu col.laborador John Huchra i l'alumna Valerie de Lapparent, va fer la primera descripció a gran escala de les galàxies, que fins llavors es creia que es distribuïen de manera uniforme, i va descobrir enormes filaments i parets en l'espai com la denominada la Gran Muralla.

Manel Sanromà ha descrit breument la història de l'Astronomia i de la Ciència i la seva interrelació. Amb les teories de Charles Darwin, ha remarcat, l'ésser humà ha deixat de ser el centre de l'Univers per convertir-se en una part del tot.

No és fàcil, ha afirmat Manel Sanromà, ser dona i ser científica, com ho demostra la història antiga i moderna de l'astronomia, de la qual formen part moltes dones a les quals no sel's va reconèixer la feina o van ser discriminades, com la mateixa astrofísica a Harvard. Margaret J. Geller (Itacha, Nova York 1947) va estudiar Físiques a la Universitat de Califòrnia a Berkeley i va ser la segona dona en aconseguir el doctorat en Físiques a l'exclusiva Universitat de Princeton. Docent a Harvard des de l'any 1977, és catedràtica d'Astronomia des de 1997 i des de 1991, és directora científica de l'Observatori Astrofísic Smithsonià de la mateixa Universitat.

From Catalònia to the universe, la científica ha volgut en el seu discurs oferir un curt viatge pel cosmos des de la perspectiva d'artistes catalans, Joan Miró i Salvador Dalí, que en les seves obres han expressat la insignificància de l'ésser humà o la relativitat de la relació espai-temps. Margaret Geller ha recordat que als anys 80 quan va fer els descobriments, les galàxies eren "puntets en unes plaques fotogràfiques" i que el tapís de l'Univers era uniforme, per un desig de simplicitat.

El mapejat tridimensional de les galàxies a gran escala, que va ser possible gràcies a l'avenç de la tecnologia que no es detura, representa una fracció petita de l'Univers, perquè hi ha estructures encara més grans per descobrir; i també es desconeix la naturalesa de la matèria fosca. En el discurs ha mostrat fragments dels seus vídeos divulgatius de l'estructura de l'Univers i ha destacat els avenços tecnològics generals que ha aportat l'astronomia, com el progrés en la imatge digital i el processament de grans quantitats de dades. Geller ha conclòs que és important que la humanitat es faci preguntes, però ho és encara més que les respongui.

El rector Francesc Xavier Grau ha pronunciat unes paraules i ha reafirmat la voluntat de la URV de reconèixer la tasca de les dones científiques i de nomenar doctores honoris causa, tal com preveu el Pla d'Igualtat. La tasca de Margaret Geller és un símbol del progrés de la societat.

La URV és la primera universitat de l'Estat que investeix com a doctora honoris causa una dona astrònoma, precisament en l'Any Internacional de l'Astronomia. Margaret Geller és la segona dona nomenada doctora honoris causa per la URV, després de la periodista Rosa M. Calaf.