Atorgada la Distinció M. Antònia Ferrer 2009 de l'Observatori de la Igualtat
institució
Tarragona, 12/03/2009.- L'Observatori atorgarà anualment aquesta distinció, per la defensa dels drets de les dones. Enguany l'ha rebut Berta Ramos, periodista al Gabinet de Comunicació de la URV, pel seu compromís amb els drets de les dones en la seva trajectòria personal i professional.

La distinció s'ha lliurat dimecres 11 de març al vespre, en un acte a l'Aula Magna del campus Catalunya, que va constituir la cloenda de la II Setmana de la Igualtat. Van estar presents M. Antònia Ferrer, professora d'Història de la URV i que dóna nom a la Distinció; Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones de la Generalitat; Montserrat Duch, Vicerectora de Relacions Internacionals i presidenta del jurat d'enguany; i Inma Pastor, directora de l'Observatori de la Igualtat i secretària del jurat.

D’entre les candidatures presentades, el jurat va decidir en aquesta edició atorgar la Distinció de l’any 2009 a Berta Ramos, membre del Gabinet de Comunicació i Relacions Externes de la URV, del col.lectiu del Personal d'Administració i Serveis (PAS). 

La composició del jurat que ha de decidir la concessió canviarà en cada edició. En aquesta ocasió, el jurat, presidit per la professora Montserrat Duch, el van formar les professores Virginia Cádiz, Joana Zaragoza i Inma Pastor, com a secretària; i Mar Figueras i Arantxa Tèvar, del PAS. Totes elles són membres del Consell Assessor de l’Observatori de la Igualtat.

Amb la creació de la Distinció compleix les mesures 1.4 i 1.5 del Pla d’igualtat 2007-10, aprovat pel Claustre. Aquest Pla mostra el compromís institucional de la Universitat amb la igualtat de gènere. La creació de la Distinció amb el nom de M. Antònia Ferrer (Tarragona, 1926), professora d'Història de trajectòria intel.lectual exemplar, permet reconèixer la feina de moltes persones per fer possible que les dones gaudeixin de la llibertat i la igualtat a què tenen dret. Es planteja com un acte de reconeixement a la persona, departament o centre de l’àmbit de la URV i/o a la persona o entitat de la societat civil que s’hagi destacat per la defensa dels drets de les dones.

A la dècada dels setanta (1973-1982), va treballar a Tarragona per l’emancipació de les dones des de l’Associació Catalana de la Dona, organització feminista catalana creada després de la celebració de les primeres Jornades Catalanes de la Dona (Barcelona, 1976). Amb la participació de 4.000 dones, aquestes Jornades van ser el punt de partida del rellançament del moviment feminista a Catalunya, amb l'objectiu d'assolir la plena igualtat jurídica i social de la meitat de la població.

Berta Ramos comença com a periodista l’any 1979 a Ràdio Tarragona, on fa el programa La Mujer, hoy, i també treballa per a RNE, Radiocadena Espanyola i Ràdio 4. Coinicia Ona Nova, les primeres emissions radiofòniques municipals de l’Ajuntament de Tarragona, precedents de Tarragona Ràdio. En premsa, ha treballat des del 1984 per a El Periódico, Diari de Barcelona, Diari de Tarragona, on fa també opinió (1991-92), el diari Catalunya Sud (1986-87) i El País. En televisió, l’any 1982 presenta el primer programa informatiu descentralitzat per demarcacions, a TVE, Ara, Tarragona, des dels estudis de Miramar a Barcelona (1982-1983). Col•labora en les emissions de Televisió Municipal de Tarragona i de 1988 a 1992 és delegada corresponsal de TVE a Tarragona. Aquesta delegació permanent de televisió és la primera que hi va haver a la ciutat.

El 1993 deixa la corresponsalia d’El País per organitzar i posar en marxa a la URV el Gabinet de Comunicació. Ha estat cap del Gabinet en l'etapa del naixement i primer creixement de la Universitat, amb els rectors Joan Martí i Castell i Lluís Arola, fins al 2002. Va participar en l'elaboració del I Pla de comunicació de la URV, va prendre part en els treballs de la Comissió que va elaborar el Pla d'Igualtat i en la I Setmana de la Igualtat (2008). Treballa al Gabinet com a tècnica de comunicació interna i en periodisme digital.

Segons l'acta del jurat, el desenvolupament del Pla d’igualtat és una feina que impulsa l’Observatori però l’èxit depèn del compromís i implicació de tota la comunitat universitària. El jurat vol destacar la feina que el personal d’administració i serveis fa i pot fer per eliminar els comportaments sexistes i els biaixos androcèntrics que, de manera directa o indirecta, conscient o inconscient, conformen el funcionament de la Universitat.

El jurat ha entés que la feina de la periodista per dotar la URV d’una imatge corporativa que trenqui amb estereotips sexistes, la tasca professional que desenvolupa per visibilitzar les dones i les seves aportacions, així com el compromís de la candidata amb la implementació del Pla d’igualtat de la URV (2007-2010), la fan adient de rebre aquesta Distinció.