L'exposició Fons d'Art de la URV, fins el dia 11 de gener al Moll de Costa
cultura
Tarragona, 19/12/2008.- El fons, que s'exposa per primera vegada, disposa d'obres de més de cent artistes. Es pot visitar al Tinglado 1 del Port de dimarts a dissabte de 10 h. a 13 h. i de 16 h. a 19 h, i diumenges i festius d'11 h. a 14 h.

L'exposició s'ha organitzat amb motiu del XVè aniversari de la URV, que va tenir lloc l'any 2007. En  l'acte d'inauguració de l'exposició dijous 18 de desembre, també s’ha presentat el catàleg de les obres que conformen el fons, editat per Publicacions URV.

A l'acte han assistit Maria Bargalló, vicerectora d’Estudiants i Comunitat Universitària; el rector de la URV, Francesc Xavier Grau; el president del Port de Tarragona, Josep Anton Burgasé; la regidora d'Empreses, Formació, Ocupació i Consum de l'Ajuntament de Tarragona, Lola Herrera; els professors Antonio Salcedo i Marià Casas i el primer rector de la URV, Joan Martí i Castell, a més d’artistes, professors i alumnes de la Universitat.

L'exposició vol ser un elogi i un homenatge a l'altruisme dels artistes envers la universitat, perquè a través del llenguatge universal de l'art -una de les maneres que ha tingut la humanitat de veure-hi més clar i més enllà de les fronteres pròpies- també és possible atènyer la fita de ser local i global.

Les obres que conformen la mostra pertanyen a més d'un centenar d'artistes, dels quals s’ha escollit una obra per exposar. El contingut de la col•lecció, que s'ha anat configurant gràcies a donacions, té una estructura molt diversa, tal com ho demostra el catàleg. A part de les obres d'artistes àmpliament reconeguts, hi ha una bona mostra de creadors de les comarques tarragonines i de les Terres de l'Ebre, en particular de la segona meitat del segle XX. Es tracta d'una col•lecció oberta, que continuarà creixent i incorporant noves obres.

La tasca de recopilació, ordenació i presentació de les obres que formen part del fons ha estat possible gràcies a dos professors de la comunitat universitària, Antonio Salcedo i Marià Casas. El llibre catàleg de les obres forma part de la col•lecció institucional de Publicacions URV, ja que permet reflectir una part del patrimoni de la institució, la que conformen totes aquestes obres.

La col•lecció d’art de la URV va ser una iniciativa que tenia per objectiu la creació d'un fons d’art contemporani a partir de donacions. Es va impulsar l'organització d'exposicions periòdiques al Rectorat i es va escriure una carta a un bon nombre d’artistes per demanar-los el lliurament desinteressat d’una obra personal, iniciativa que va tenir molt bona acceptació. Entre els primers que van donar obres hi ha artistes de la talla de Rafael Bartolozzi, Tom Carr, Albert Gonzalo, Teresa Llàcer, Guillem Viladot, Joan Hernández Pijoan i Eduard Arranz Bravo.

La col•lecció va rebre una forta embranzida amb una magnífica donació que va fer el desaparegut escultor i pintor Lluís Saumells. D’altra banda, des de fa quatre cursos s’ha creat l’Aula d’Art de la Universitat, dirigida pel professor Antonio Salcedo, que programa una sèrie d’exposicions al llarg de l’any de creadors membres de la comunitat universitària, la majoria dels quals també han llegat una de les seves obres a la col•lecció.

El fons d'art de la URV campus Terres de l'Ebre es va començar a gestar l'any 2006 amb les obres de 25 artistes de les quatre comarques, en commemoració del primer any d'universitat a l'Ebre. El catàleg l'encapçala l'obra que identifica la URV arreu: l'emblema creat per Antoni Tàpies, qui, de forma generosa i altruista, va regalar a la Universitat l'original realitzat.