Un conveni entre l'Ajuntament i la Universitat fa possible el projecte Hist˛ria de Tarragona
instituciˇ
Tarragona, 19/02/2008.- L'alcalde Josep FŔlix Ballesteros i el rector de la URV Francesc Xavier Grau han signat el conveni dimarts, 19 de febrer al consistori. Es tracta d'una obra de sis volums dirigida per Montserrat Duch, que escriuran tretze investigadors de la URV. Ajuntament i Diputaciˇ financien el projecte.

A la signatura del conveni ha assistit la consellera municipal de Cultura, Sandra Coloma, i la directora de l'obra, la professora Montserrat Duch. La publicarÓ PagŔs Editors S.L.

La futura Hist˛ria de Tarragona se sent hereva de totes les hist˛ries i monografies anteriors, i de manera especial de lĺobra de Morera i Llauradˇ, que donÓ les bases dĺuna Ómplia hist˛ria de la ciutat, i de la de J. M. Recasens, iniciador dĺuna nova manera mÚs moderna i cientÝfica de fer la hist˛ria.

Per˛ els temps canvien i les formes de fer historiografia, tambÚ. Noves generacions, amb metodologies innovadores, amb diferents teories hist˛riques i renovats instruments dĺanÓlisi, han repassat a consciŔncia el coneixement del passat com˙. La primera caracterÝstica de lĺobra ha de ser oferir una nova visiˇ de la hist˛ria de la ciutat des que es va fundar fins a avui dia. I aix˛ sĺha de realitzar dĺacord, fonamentalment, amb una combinaciˇ necessÓria entre informaciˇ (i no erudiciˇ gratu´ta) i interpretaciˇ (i no ideologitzaciˇ).

A mÚs a mÚs, Hist˛ria de Tarragona ha de comptar amb la visiˇ comparativa. S'ha de fabricar una hist˛ria lligada en cada etapa hist˛rica al respectiu context catalÓ, espanyol i europeu, la qual cosa significa que els autors hauran dĺutilitzar, mentre sigui possible, una doble tŔcnica: situar la hist˛ria de Tarragona en contextos amplis abans dĺemprendre els termes especÝficament tarragonins i usar la via comparativa amb altres realitats (especialment altres ciutats) en cada un dels fen˛mens o problemes que tractin.

El Pla de lĺobra Ús el segŘent: el volum I De la prehist˛ria a Tarraco l'escriuran Robert Sala (Tarragona preurbana), Jordi Diloli (Tarragona protohist˛rica) i Joaquim Ruiz de Arbulo (La ciutat imperial).

El volum II Hist˛ria medieval el redactaran Amancio Isla (Tarraco visigoda) i Maria Bonet (Tarragona medieval, segles V-XV).

El volum III El Renaixement i la IlĚlustraciˇ va a cÓrrec d'Antoni JordÓ. El volum IV es titularÓ: LĺŔpoca de les revolucions, les guerres i el reformisme borb˛nic, que farÓ Salvador-J. Rovira i Gˇmez. El volum V, Rep˙blica, franquisme i democrÓcia, anirÓ a cÓrrec de Montserrat Duch. I finalment el volum VI, Cap al segle XXI, comprendrÓ: La poblaciˇ, que escriuran Santiago Roquer i Ignacio Muro, i Economia, la ciutat i la regiˇ, que elaborarÓ Josep Oliveras.

Roc Arola i Izadi Salsamendi sˇn els documentalistes de l'obra. Hist˛ria de Tarragona inclourÓ fotografies, quadres estadÝstics, grÓfics, mapes, dibuixos i iconografia.