El president de la Generalitat, José Montilla, inaugura el curs universitari 2007- 08 a Tarragona
institució
Tarragona, 14/09/2007.- L'inauguració del curs acadèmic del sistema universitari català ha comptat amb la presència de rectors i presidents dels consells socials. L'escriptora Rosa Regàs ha pronunciat la lliçó inaugural. El rector de la URV Francesc Xavier Grau, ha reclamat més autonomia per a les universitats.
 

Enguany ha estat la URV la universitat amfitriona de l'acte oficial d'inauguració de curs, que s'ha fet al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. La coral universitària ha acompanyat l'acte, amb la interpretació de diferents peces.

La lliçó inaugural, titulada La cultura com a transmissió de coneixements, l'ha pronunciat l'escriptora i editora Rosa Regàs. Ha afirmat que la cultura, entesa com a transmissió de coneixements, no com un espectacle mediàtic d'èxit ni com una simple transmissió de dades, és l'únic que pot canviar la societat. La cultura, el coneixement, canvia el punt de mira del ciutadà respecte dels altres, del món. 

L'exdirectora de la Biblioteca Nacional ha recordat la frase de Francesc Macià, primer president de la Generalitat: "Els mestres, els primers ciutadans de Catalunya". També ha dit que el coneixement és com la llibertat, un camí que comença però que no acaba mai. La cultura converteix les persones en creadores, dóna criteri per defensar idees, enfront de les creences; i fa les persones lliures. Per tot això, ha afirmat, és tan important el paper de la Universitat, que es on es formen les persones i es proporcionen coneixements.

El rector Francesc Xavier Grau ha orientat el seu discurs als reptes i actuacions necessàries globals per a totes les universitats, en el marc actual de construcció de l'EEES. Després de recordar el període anterior d'incertesa en la política universitària de Madrid i de Barcelona, el rector ha afirmat que malgrat totes les dificultats, l'heterogeneïtat europea, els diferents ritmes, els endarreriments, la construcció de l'Europa del coneixement, amb l'EEES i l'EER, tira endavant. L'acord i l'ambició col.lectiva d'esdevenir l'economia més dinàmica i competitiva del món està posant en moviment el vell continent.

La Comissió Europea ha establert unes recomanacions als països sobre les universitats, que Catalunya ha de complir. Molts països ja treballen per aconseguir una inversió en educació superior del 2% del PIB, i una inversió en recerca i desenvolupament del 3% del PIB per l'any 2010; indicadors dels quals Catalunya està encara lluny.

A Europa les universitats han de ser més autònomes, responsables i han de retre comptes a la societat. La reforma de la LOU no ha anat per aquest camí, i caldria corregir la situació a Catalunya amb la modificació de la LUC. La Universitat ha de complir una tercera missió, a més de la docència i la recerca: esdevenir un agent econòmic significatiu en el seu territori, per aconseguir el desenvolupament de les regions europees

En aquest curs a la URV s'elabora ja la programació de nous títols de grau, s'executa el pla d'inversió en infraestructures; es desenvoluparan els parcs científics i tecnològics d'acord amb la política catalana, s'elaborarà un Pla estratègic de la Tercera Missió, s'impulsarà la internacionalització de la Universitat; i es treballarà per la participació dels estudiants i en l'aplicació d'una política efectiva d'igualtat de gènere.

En el seu discurs, el president de la Generalitat José Montilla ha manifestat la confiança que el govern té en les universitats, que han demostrat en les darreres dècades la capacitat de definir i implementar unes línies estratègiques de futur. Ha compromès el seu govern en la dinamització de la universitat, necessària en el context actual europeu, i a liderar-la. Tot i l'esforç inversor dels últims anys, Montilla ha reconegut que els recursos públics destinats a la Universitat són insuficients, i s'han de trobar fòrmules imaginatives.

En el Pla de Govern de la Generalitat s'estableix l'objectiu d'aconseguir una inversió del 2% del PIB en R+D+I l'any 2010, i ha destacat que és un objectiu polític clau incrementar els recursos públics destinats al funcionament ordinari del món universitari i de recerca. 

Des de la Generalitat s'impulsarà un pla de mesures de foment dels estudis d'enginyeries i ciències experimentals per incrementar el nombre d'estudiants i donar resposta a l'elevada demanda social. També ha fet una crida a la responsabilitat social i autoexigència dels estudiants, que han de valorar l'esforç que fa la societat en el finançament dels seus estudis.

Àngel Cunillera, president del Consell Social, ha fet un discurs contundent en defensa de tot allò que necessita la URV per al seu desenvolupament. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha fet palès el seu suport total a la Universitat, que com la ciutat que ell representa, té molts reptes de futur. Tarragona ha de ser, ha afirmat, ciutat del coneixement.

Si voleu accedir als discursos íntegres, consulteu http://www.urv.cat/discursos/index.html.

La URV ha fet lliurament de diferents distincions: la medalla de la Universitat a onze persones que s'han jubilat en el curs anterior, distincions a divuit persones amb 25 anys de serveis a la URV, i la condició de professor distingit a sis docents i investigadors. A continuació s'han atorgat els premis extraordinaris de final d'estudis i de doctorat als cinquanta millors alumnes 2005-06, i també els guardons als millors esportistes de la URV del curs anterior.

La Generalitat ha entregat com cada any les distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària (teniu més informació en aquest diari digital).