El llibre Darrere el micro. 69 anys de rÓdio a Tarragona, de Cinta S.Bellmunt, s'ha presentat dijous, 17 d'octubre
recerca
Tarragona, 18/10/2002.- Darrere el micro. 69 anys de ràdio a Tarragona , és la primera obra que ofereix un recorregut sobre la història radiofònica de la ciutat. La periodista Cinta S. Bellmunt és membre del Gabinet de Comunicació i Relacions Externes de la URV i el llibre s'ha presentat al Cafè Poetes. 

La presentació del llibre Darrere el micro. 69 anys de ràdio a Tarragona, va comptar amb l'assistència de pràcticament tot el món periodístic tarragoní i ha estat coeditat per l'Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona i Arola Editors (2002). Consta de 186 pàgines i quaranta fotografies.

Concebut a manera de gran reportatge, és un estudi documentat i un recorregut per les diverses emissores que s'han implantat a Tarragona, entenent per aquest concepte les empreses o institucions que en un moment determinat opten per obrir un nou mitjà de comunicació radiofònic o posar en marxa una delegació a aquesta ciutat. Un itinerari que de seguida es troba amb el personatge que més ha donat a la ràdio local, el Maginet Pelacanyes, creat per Josep M. Tarrassa. El llibre compta amb el testimoni humà i professional de desenes de periodistes i es tanca amb una sèrie de reflexions sobre el present i futur d'aquest mitjà, abocat irreversiblement a revisar-se per afrontar un futur que es presenta carregat d'incerteses. Entremig, la Guerra Civil, la dictadura franquista, l'eclosió democràtica i el principi de segle.

Tenint en compte que la ràdio sempre ha evolucionat en paral.lel a l'entorn, cada etapa constata també els principals esdeveniments socials, polítics i culturals que han succeït a Tarragona, incidint especialment en aquells fets que van tenir més repercussió radiofònica. Els fets objectius s'enriqueixen amb el testimoni dels professionals que van tenir cura del seguiment informatiu corresponent. També s'incideix en els canvis tecnològics que han acompanyat la ràdio, que en els últims cinc anys han estat espectaculars.

El llibre és el primer i únic estudi existent sobre el mitjà radiofònic a Tarragona. Per Cinta S. Bellmunt (Barcelona, 1963), és el primer llibre publicat però el no primer que escriu, ja que està pendent d'edició un altre obra, Els somnis de l'evolució, del qual n'és coautora amb el professor Eudald Carbonell, realitzat per encàrrec de National Geographic.

L'autora resideix a Tarragona des de 1986. Llicenciada en CIències de la Informació per la UAB, és membre des de l'any 1997 del Gabinet de Comunicació i Relacions Externes de la Universitat, ha treballat en diversos mitjans de comunicació, tant de ràdio (Cadena 13, Ràdio Fòrum...), de televisió (TVE), com de premsa (Avui, Nou Diari...) i agències de notícies i de comunicació.

L'acte de presentació ha tingut lloc al Cafè Poetes dijous 17 d'octubre amb Carles Francino, editor i presentador del Telenotícies Migdia TV3.