Celebrada la 8ª Conferència Internacional sobre Cultura i Poder.Fòbies, del 3 al 5 d'octubre
recerca
Tarragona, 03/10/2002.- El Departament de Filologia Anglogermànica ha organitzat aquestes jornades de treball d'estudis culturals, basats en la interdisciplinarietat i la diversitat. Els participants han posat en comú reflexions sobre les relacions conflictives entre les esferes privades i públiques, en la cruïlla entre la llibertat i la seguretat, a partir dels fets de l'11 de setembre de 2001.

8th International Culture and Power Conferenc.Phobias ha tingut lloc els dies 3, 4 i 5 d'octubre a la Facultat de Ciències Jurídiques de Tarragona, organitzada pel Departament de Filologia Anglogermànica, amb el suport de les facultats de Lletres i Ciències Jurídiques i The British Council, Ajuntament de Tarragona, Generalitat de Catalunya, Autoritat Portuària de Tarragona i Caixa Tarragona.

La trobada és de l'àrea dels estudis culturals ja presents, amb entitat pròpia a l'esfera universitària, disciplina que es fonamenta en la interdisciplinarietat i la diversitat. Els estudis culturals sempre han tingut un caire vanguardista, abordant l'estudi de la cultura més enllà de la seva adscripció a institucions i òrgans estatals o de l'establishment. Es nodreixen de diverses teories crítiques, des de la semiòtica al feminisme i els estudis colonials. El congrés s'ha interessat per les relacions conflictives entre les esferes privades i públiques, en la cruïlla entre la llibertat i la seguretat. Els fets de l'11 de setembre de 2001 i les seves repercussions internacionals i domèstiques han generat multiplicitat de reaccions, que de cap manera es poden considerar independents del status quo cultural  previ, tant dins com fora del món de parla anglesa.

En la conferència han participat una cinquantena de persones (especialistes en estudis culturals, estudiants de tercer cicle i de segon cicle de la llicenciatura en Llengua Anglesa). i una trentena de ponents, de diferents camps i de diversa procedència geogràfica (Austràlia, Canadà, Estats Units d'Amèrica, Portugal, Regne Unit,  Egipte i de l'Estat espanyol). S'ha estructurat en sessions simultànies de dos panels de noranta minuts, amb tres ponències cadascun i temps pel debat.

Han tingut lloc tres conferències plenàries: dijous, 3 d'octubre, la de Hoda Elsadda, catedràtica d'anglès i de literatura comparada de la Universitat de El Caire, Egipte, que ha parlat de: The Meaning of a Prayer: Challenges to Cross-Cultural Understanding In a Global Age; divendres, 4 d'octubre, la de Nickianne Moody, de la Liverpool John Moores University, UK, amb el tema: Fatal Epidemic Disease: Terrorism and Popular Imagination; i dissabte, 5 d'octubre, ha tingut lloc la conferència plenària de Tim Middleton, director de la School of English and Creative Studies del Bath Spa University College, UK, titulada: When Are the Cartoons Going to Come Back On?:Comic Strip Responses to September 11.

Com a últim acte de dissabte 5 d'octubre, s'ha donat a conèixer la formació de l'associació d'estudis culturals d'Espanya i Portugal (Iberian Association for Cultural Studies, IBACS).

Per a més informació sobre el congrés, es pot consultar www.ice.urv.es/dfag/cultureandpower/index.html.