Les excavacions a l'assentament ibèric de Tivenys posen al descobert un complex defensiu únic a Catalunya
recerca
Tivenys, Baix Ebre, 27/09/2002.- La campanya arqueològica d'enguany en aquest jaciment ha acabat divendres, 27 de setembre, amb la descoberta d'una espectacular muralla-torre de més de quatre metres d'alçada. L'excavació ha estat dirigida pels professors Jordi Diloli i David Bea i hi han participat fins a setze persones.

La tercera campanya d’excavació arqueològica de l’Assentament Ibèric l’Assut, de Tivenys, duta a terme del 2 al 27 de setembre, ha estat dirigida pels professors de l’Àrea d’Història Antiga del Departament d'Història i Geografia, Jordi Diloli i David Bea, amb la participació de fins a setze arqueòlegs i estudiants de la URV, de la Universidad del País Vasco i de la Universitat Pompeu Fabra.

Les excavacions d’enguany han donat resultats sorprenents.Han posat al descobert una gran estructura defensiva en forma d’anells concèntrics de la que es conserven, en molt bon estat, més de quatre metres d’alçada. Forma una espectacular muralla-torre que ocupa més de 200 m2. La construcció és única a Catalunya i podria haver tingut, en l'època, un alt paper simbòlic, de demostració de força, i que podria estar relacionat amb la seva ubicació prop del riu Ebre.

També s’ha excavat la zona d’habitatges de l’assentament, on es troben nombroses restes de ceràmica que permeten datar el jaciment entre el segles IV i II abans de Crist. En aquest cas les ceràmiques trobades demostren que es mantenia un intens comerç amb tota la Mediterrània, ja que n’hi ha procedents d’Andalusia, de Grècia, de Sicília, de Sardenya, entre d'altres.