Pel.lícules històriques de festes recuperades per la Unitat d'Investigació del Cinema, en un CD-Rom per Santa Tecla
recerca
Tarragona, 20/09/2002.- La Unitat ha col.laborat amb l'Agrupació de Portadors dels Nanos de Tarragona en la recuperació d’imatges històriques de les festes.Algunes d'elles inèdites, estan incloses en un CD – Rom i Diari de Tarragona l'ha regalat amb l'exemplar de dilluns dia 23 de setembre Santa Tecla, diada de la Festa Major.

Els Nanos són un dels elements més remarcables del seguici popular de les festes de Tarragona. Aquest CD-Rom és la cloenda del projecte iniciat fa dos anys per l'Agrupació de Portadors dels Nanos Vells per a la seva renovació, per a fer còpies exactes dels seus caps i incorporar nous vestits. L'obra, de la qual és autor Alejandro Pallero, vol ser l’homenatge a totes les institucions, empreses i persones que han volgut apadrinar els Nanos Vells. La seva edició ha estat possible mercès al suport del Diari de Tarragona, de BASF, de DOW, de Repsol YPF i del Port de Tarragona.

Formant part del contingut del CD-Rom, en l’apartat del cinema es troben les cinc pel·lícules que Pedro Nogales i David Ramos, de la Unitat d’Investigació del Cinema, han trobat fent recerca. Recullen diversos fragments de les festes tarragonines (Corpus, Sant Magí i Santa Tecla) a les quals intervenen o han intervingut els Nanos Vells de la Ciutat. N’hi ha dels anys 1930, 1945, 1969 i diades diverses entre 1970 i 80. Les de 1930 són imatges del Centre Excursionista de Catalunya. Les de 1945 són imatges totalment inèdites. Es tracta d’una película titulada "Folklore Tarraconense", d’un important cineasta amateur de Barcelona, Domènec Giménez. Al conjunt d’aquest apartat es troben imatges amb una qualitat excepcional, dels castellers, del ball de Dames i Vells, del ball de bastons, de les autoritats de l’època i, sobre tot, moltes cares de tarragonins i tarragonines. En conjunt, aquesta obra una deliciosa passejada per la vida d'aquests populars personatges.

El rector Lluís Arola, en nom de la Fundació URV, i el president de l’Agrupació, Jaume Sendra, han signat divendres 20 de setembre el contracte d'aquesta col·laboració.