Les excavacions a Atapuerca compleixen 25 anys
recerca
Burgos, Tarragona, 26/07/2002.- Els científics que treballen al conjunt paleontològic i arqueològic d'Atapuerca, entre els quals els de la URV, fan aquest estiu la 25 campanya d'excavacions. Des que el 1978 es va començar a intervenir sistemàticament fins a l'actualitat, Atapuerca, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, s'ha convertit en un jaciment clau per estudiar l'evolució humana. Per celebrar l'aniversari s'han programat activitats.

Durant el juliol prenen part a la campanya d'excavació un total de 140 persones, de les quals 45 són de la Universitat Rovira i Virgili i la resta pertanyen fonamentalment a la Universidad Complutense de Madrid (vint), al Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid (divuit), Universitat de Burgos (quinze), Universitat de Saragossa (quinze).

Enguany, per poder obtenir més registre fòssil s'ha ampliat el període de campanya, i al juny un grup de trenta investigadors ja van intervenir en alguns jaciments: al nivell 10 de Gran Dolina, de 400.000 anys d'antigüitat, per aconseguir més dades sobre com era la vida quotidiana de l'homo heidelbergensis; al Mirador, de 5.000 anys, s'efectua un sondeig per conèixer com es va produir la transició de caçadors recolectors a ramaders agricultors; s'actua a la Sima del Elefante, de més d'un milió d'anys. Respecte a Gran Dolina, el professor de la URV i codirector de les excavacions, Eudald Carbonell observa que tot i que en aquest jaciment s'han descobert ja més de 4.000 registres fòssils, cal més fauna i indústria lítica per saber com s'organitzava l'homo heidelbergensis i quines estratègies de cacera aplicava, cosa que permetrà complementar la recerca.

Durant el juliol es mantenen les actuacions als jaciments indicats i, a mès, s'hi ha afegit El Portalón de Cueva Mayor, de 5.000 anys; la Sima de los Huesos, per recuperar fòssils de l'homo heidelbergensis i poder completar la demografia d'aquestes poblacions, i finalment, després de sis anys s'han reiniciat la intervenció a Gran Dolina i Zarpazos, d'una cronologia d'entre 200.000 i 500.000 anys.

Atapuerca és un jaciment clau per estudiar l'evolució humana perquè s'han trobat restes de les diferents etapes que defineixen la Prehistoria, des del Paleolític fins l'Edat de Bronze, és a dir, que es disposa de tota una seqüència d'un milió d'anys. Entre les troballes localitzades en aquests 25 anys sobresurten els 32 individus de més de 300.000 anys de la Sima de los Huesos, on el 1992 va sortir el crani número 5, essent el crani fòssil més complet i millor conservat del món; i les restes de sílex i d'homínids de Gran Dolina desenterrades el 1994 i que tres anys després van possibilitar la creació d'una nova espècie, l'homo antecessor, avantpassat comú de neanderthals i homo sapiens, de 780.000 anys d'antigüitat. El reconeixement internacional d'aquesta troballa es va refermar encara més amb la concessió del Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica el mateix 1997. Totes aquestes aportacions ajuden a configurar el futur Museu de l'Evolució que es construirà a Burgos.

Mentrestant, per celebrar els 25 anys d'excavacions des de la Fundació Atapuerca, de la qual forma part la URV, es presenten llibres com El Chico de la Gran Dolina, de José Maria Bermúdez de Castro, i Aún no somos humanos, d'Eudald Carbonell i Robert Sala; es crea la web de la fundació, s'elabora el CD-Rom Visita virtual a los yacimientos de Atapuerca; s'estrena l'obra Primitius a càrrec del teatre Arca, la Fura dels Baus prepara un muntatge com a cloenda de l'efemèrides; i s'intensifiquen les conferències, es lliuren les primeres beques de la fundació i s'editen tesis doctorals sobre els jaciments.