Es busquen voluntaris de la URV per fer un estudi sobre l'osteoporosi masculina
recerca
Reus, 02/07/2002.- El Grup de Recerca en Alimentació, Nutrició, Creixement i Salut Mental busca, fins a finals de juliol, setanta voluntaris de la URV per fer un estudi sobre l'osteoporosi en els homes o la pèrdua de massa òssia, un fet encara poc conegut. En una investigació anterior sobre els hàbits alimentaris de la població de Reus ja es va observar aquest fet, que ara s'analitza a fons.

El projecte de recerca, que està a punt de començar, es denomina Suplementació amb Calci, Activitat Física i Massa Òssia en Homes, i pretén conèixer quina és la magnitud de pèrdua de massa òssia en persones de sexe masculí d'una determinada edat, relacionada amb l'ingesta de calci i amb el nivell d'activitat física. Fins ara s'han fet pocs estudis que demostrin aquesta pèrdua de massa òssia en els homes, i en canvi està plenament demostrada en les dones. Precisament, un estudi anterior fet pel mateix grup sobre els hàbits alimentaris de la població de Reus, va detectar aquesta tendència. La investigació que ara comença és continuació de l'anterior i aportarà noves conclusions.

Es busquen setanta voluntaris d'entre 30 i 40 anys, sense malalties i baixa activitat física, la qual cosa equival a no practicar cap esport en temps de lleure i caminar menys de trenta minuts al dia.

L'estudi dura un any. Els investigadors seguiran l'estat de la massa òssia dels participants, la seva dieta alimentària i el grau d'activitat física a través d'enquestes i analitzaran el metabolisme ossi mitjançant una analítica sanguínia i d'orina. S'estudia quina és la evolució de la massa òssia, si es manté constant o si en aquest interval hi ha una pèrdua.

Tot això es farà en quatre sessions de control: en el moment de començar, als tres mesos, als sis mesos i a l'any. La meitat del grup, 35 homes, rebrà suplements de calci i l'altra meitat un placebo. L'assignació a un grup o un altre es farà de forma aleatòria i a doble cec, de forma que ni els participants ni els investigadors sabran en cap moment quin preparat s'está administrant.

Per la seva part, durant aquest temps els participants han de fer vida normal, mantenir les característiques de la seva dieta i el nivell d'activitat física. Quant a beneficis, podran conèixer l'estat de la seva massa òssia, i en cas oportú es podran beneficiar de recomanacions dietètiques i sobre estil de vida per millorar la salut òssia.

Aquestes col.laboracions i les conclusions de l'estudi faran que es coneguin una mica millor els factors que afecten a la massa òssia en homes i permetrà fer recomanacions a nivell de la població general.

Els interessats a participar poden adreçar un correu electrònic a mdlv@fmcs.urv.es o trucar al telèfon 977 759365. El grup, dirigit pel professor Joan Fernández-Ballart, està buscant finançament públic i privat pel projecte de recerca.