Excavacions arqueològiques a la Universitat.
recerca
Tarragona, 08/07/2002.- El Grup d'Autoecologia del Quaternari, l'Àrea d'Història Antiga i el Graduat Superior en Arqueologia Clàssica tenen programades excavacions arqueològiques durant l'estiu i per als propers mesos a les comarques de Tarragona, a l'Anoia, als Pirineus, a Burgos (Atapuerca) i a Extremadura.

Aquests grups de recerca i alumnes ja n'han realitzat d'altres durant l'any 2002. Les excavacions del Grup d'Autoecologia Humana del Quaternari de la URV, dirigit per Eudald Carbonell, s'emmarquen en projectes de recerca, connectant els investigadors amb els problemes empírics que treballen, i als alumnes de ensenyament de Graduat d'Arqueologia Prehistòrica amb la pràctica arqueològica.

A la Sierra de Atapuerca (Burgos) des de l'1 de juny al 30 de juliol un equip de quaranta membres de la URV, entre professors, investigadors i alumnes, participen a les excavacions d'aquest important jaciment amb un equip total de 130 persones, sota la codirecció d'Eudald Carbonell, junt amb els professors Juan Luis Arsuaga i J. M. Bermúdez de Castro. S'excaven al mateix temps sis jaciments diferents de gran rellevància internacional (www.diariodeburgos.es/atapuerca), que han permès trobar les restes humanes mes antigues d'Europa, ara fa 800.000 anys i la mostra de fòssil humans més completa del Pleistocè mig al món de fa uns 300.000 anys

A la Cinglera del Capelló (Capellades, Anoia), del 5 al 31 d'agost un equip de cinquanta persones, sota la direcció d'Eudald Carbonell, excava als jaciments de l'Abric Romaní (Paleolític Mig) i la Bauma del Pinyons (Paleolític Superior). La recerca a la Cinglera del Capelló comporta l'estudi d'un conjunt arqueològic que permet la recuperació d'objectes de fusta i una descripció molt precisa d'activitats dels neandertals i els Homo sapiens

En el marc del projecte Los Primeros Pobladores de Extremadura, sota la direcció d'Antoni Canals, al setembre s'excavaran els jaciments a l'aire lliure de Vendimia, El Millar i les Coves de Santa Ana i El Conejar. Aquest projecte reuneix un equip de cent persones entre estudiants extremenys i catalans per l'estudi del Pleistocè a la Extremadura espanyola. Des del 15 al 30 d'abril ja va excavar-se la Cova de Maltravieso.

Per conèixer el Poblament Prehistòric dels Pirineus, de l'1 al 15 d'octubre s'excava el jaciment del Paleolític Mig de Las Fuentes de San Cristòbal (Serraduy, Osca), al Prepirineu d'Osca. Aquest jaciment representa un del refugis de muntanya dels neandertals d'ara fa 36.000 anys. L'excavació agrupa un equip de deu persones sota la direcció de Jordi Rosell.

El projecte Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí i Gaià i les excavacions associades permeten ampliar el coneixement de la Prehistòria a les comarques de Tarragona, la qual cosa aportarà dades molt valuoses per definir l'evolució de les cultures paleolítiques al sud de Catalunya

A La Cansaladeta (La Riba, Alt Camp), de l'1 al 25 d'octubre s'excavarà sota la direcció d'en Josep Maria Verges i Andreu Ollé, investigadors de la URV. Es tracta d'un jaciment del Paleolític Inferior, probablement de fa uns 200.000 anys. L'equip es composarà de deu persones i aquesta es la segona campanya d'excavacions

A La Cativera (El Catllar, Tarragonès) entre el 4 i el 22 de novembre, es realitzarà la segona campanya d'aquest jaciment que permet d'estudiar el trànsit de les darreres comunitats de caçadors i recol·lectors als primers agricultors i ramaders. L'equip es composarà d'una quinzena de membres sota la direcció de Marta Fontanals i Josep Maria Vergés. Aquest jaciment té un nivell neolític datat d'ara fa uns 7.900 anys, la qual cosa el converteix en un dels més antics de Catalunya per aquest període

Dins la campanya de prospeccions, entre el 2 i el 20 de desembre tindrà lloc una campanya de prospeccions de les conques altes dels rius Francolí i Gaià, sota la direcció de Xosé Pedro Rodriguez, Josep Maria Vergés. i Andreu Ollé. Es farà l'estudi geomorfològic dels sistemes de terrasses per tal de contextualitzar els jaciments existents i localitzar-ne de nous

Al Molí del Salt (Vimbodí, Conca de Barberà), jaciment datat de fa 12.000 anys, un equip de dotze persones, dirigit per Manuel Vaquero, va dur a terme una excavació del 29 abril al 18 de maig.

L'Àrea d'Història Antiga de la URV té programades tres excavacions que s'integren en el projecte de recerca Evolució socioeconòmica de les comunitats protohistòriques del sud de Catalunya dins del marc Mediterrani (segles VIII-I a.n.e.), dirigit pels professors Jordi Diloli i Elisabet Huntingford.

A L'Assut, Assentament ibèric de Tivenys (Baix Ebre), del 27 d'agost al 14 de setembre es du a terme, sota la direcció dels professors Jordi Diloli i David Bea, la tercera campanya d'excavacions. Aquest assentament, situat sobre un turó allargat, és grans dimensions, i presenta un sistema defensiu format per una gran estructura de tres elements constructius diferents, formant una muralla-torre compacta de gairebé 200 m.2 de diàmetre. A l'entorn s'hi articula un àrea d'hàbitat, de la qual fins al moment s'han excavat tres àmbits, amb uns resultats prometedors tant a nivell científic com per la seva repercussió social. El jaciment pot ser datat a priori entre els segles V i III-II a.n.e. L'excavació està oberta a tots els alumnes de la URV interessats.

Al Turó del Calvari, a la Torre de la primera Edat del Ferro de Vilalba dels Arcs (Terra Alta), del 24 de setembre al 5 d'octubre, es du a terme la quarta i última campanya d'excavacions, sota la direcció de David Bea i Jordi Diloli. L'any 1999 es realitzà la primera excavació en aquest recinte, localitzant-se una estructura singular de la qual no existeixen paral·lels en tot el nordest peninsular. Dins s'hi han localitzat ítems ceràmics que presenten un elevat interès per l'investigació, tant per la seva funcionalitat com per la seva procedència cultural, i podria tractar-se d'un recinte de culte. La seva datació podria ser del període denominat com a Primera Edat del Ferro (trànsit entre el segle VII i VI a.n.e. o bé inicis d'aquesta darrera centúria). L'excavació és oberta als alumnes del Graduat d'Arqueologia de la URV.

A Les Planetes, Poblat ibèric de Bitem-Tortosa (Baix Ebre), durant el mes de novembre, es farà una campanya de consolidació, sota la direcció de Jordi Diloli, Albert Vilaseca i David Bea. Es tracta d'un poblat ibèric disposat sobre el cim i els vessants d'un turó que descendeix suaument vers la riba esquerra del riu Ebre. S'ha pogut excavar una torre al capdamunt del tossal on es troba l'assentament, així com part de diverses estances habitacionals on s'hi van recuperar diversos elements materials representatius de les relacions entre els pobles mediterranis i els ibers que ocupaven el Baix Ebre. Aquest assentament és del període Ibèric Ple, entre els segles V i III a.n.e.

Programades per als alumnes del Graduat Superior en Arqueologia Clàssica, es fan campanyes d'excavacions durant el mes de juliol, en jaciments com la Vil.la romana de Cal.lípolis (La Pineda- Vila-seca) i la Vil.la romana de la Llosa (Cambrils). Alumnes a títol individual participen en excavacions internacionals com la de Lattes, al sud de França, jaciment que va des d'època grega fins a època romana, i al 56è Curs d'Arqueologia d'Empúries (L'Escala, Alt Empordà), on s' excaven les termes públiques recentment localitzades.