Una planta que sobreviu al desert ajuda les persones a viure més anys
recerca
URV activ@ - diari digital
Tarragona, 27/02/2014.- Una planta que sobreviu al desert ajuda les persones a viure més anys. La conclusió d'una investigació, publicada a la revista "Molecular Nutrition & Food Research", és que consumint un extracte de la flor del Bissap, Hibiscus sabdariffa, es redueix la tensió i es millora la funció endotelial, és a dir, la funció de les artèries. L'ha dirigit el professor Jorge Joven.

Aquest és un dels beneficis del consum de l'extracte de la flor del Bissap (Hibiscus sabdariffa). La investigació l'ha dirigit la Unitat de Recerca Biomèdica (URB) de Reus, en col•laboració amb la Fundació Gadis, que estudia com prevenir i combatre les malalties amb més mortalitat al món occidental.

Oxidació, inflamació i metabolisme. Són tres factors lligats a les “malalties que maten” amb més freqüència, anomenades no transmissibles. Al voltant d’aquests mecanismes giren més de 20 anys d’estudi del grup del doctor Jorge Joven, investigador i professor de la URV i de l’Hospital de Sant Joan de Reus, orientats a allargar la vida de les persones i millorar-ne la qualitat. Ara, aquest grup ha descobert que els polifenols –substàncies químiques que es troben a les plantes– de la flor del Bissap tenen efectes positius en l’oxidació, en la inflamació i en el metabolisme de les persones. Abans, aquesta troballa ja s’havia descrit en ratolins.

L’estudi conclou que un extracte d’aquesta flor redueix la tensió i millora la circulació sanguínia en pacients obesos. En concret, s’ha analitzat el curs de pacients als quals se’ls ha administrat l’extracte dos cops al dia, durant quatre setmanes. En la majoria dels casos, la tensió sanguínia va disminuir, tant la sistòlica (alta) com la diastòlica (baixa), i el quadre patològic de la persona va millorar. “Això és important perquè la tensió alta és cada cop més freqüent, especialment en els casos d’obesitat”, afegeix Joven. Aquest treball s’ha realitzat en col•laboració amb altres grups de la Bioactive Food Components Platform, que agrupa entitats de Granada, Alacant, Reus o Girona.

Els polifenols són metabòlits secundaris de les plantes, és a dir, “els mecanismes que utilitzen les plantes per defensar-se de qualsevol agressió”, explica Joven. Per això s’ha anat a buscar una espècie pròpia d’un clima dur: “Al nostre país, a les plantes els donem de tot: menjar, aigua, insecticida... Viuen molt bé. Així que molts d’aquests metabòlits secundaris no es sintetitzen”. L’Hibiscus sabdariffa és originària de l'Àfrica tropical, i es cultiva també al centre i sud d'Amèrica i en el sud-est asiàtic, en climes càlids i secs.

Ara que l’estudi ha acabat, el següent pas és comercialitzar un producte. “Això ja hauria d’estar a les farmàcies”, afirma l'investigador, “però ja existeixen medicaments eficaços per a la tensió. L’avantatge d’aquest extracte és que no és un medicament, sinó que és natural, no tòxic”. El grup està treballant amb una empresa per posar-lo a la venda.

Joven assenyala que aquest estudi és important, “la tensió alta mata”. Avui dia l’obesitat és, juntament amb el tabac, el factor de risc més important de mortalitat en la població. L’obesitat és un factor de risc a l’hora de contreure càncer, especialment de pròstata i de mama, i arteriosclerosi. “Abans la gent moria de malalties infeccioses, perquè no tenia temps de morir de càncer o d’arteriosclerosi”. Ara, que l’esperança de vida ha augmentat, el treball de la Unitat de Recerca Biomèdica és clau per avançar en la lluita contra aquestes malalties i millorar la qualitat de vida.

Gairebé un 30 % dels nens i nenes espanyols (entre 3 i 12 anys) tenen sobrepès o obesitat, segons un estudi de l’Hospital de Sant Joan de Reus. L’obesitat infantil és un dels factors de risc de cara a desenvolupar malalties en l’edat adulta, i el grup de Joven també treballa en aquest sentit. Jordi Camps, que investiga a la URB, n’explica les causes: “Aquests nens desenvolupen resistència a l'insulina i síndrome metabòlic. Aquestes dues alteracions, que en sí mateixes no són una malaltia, sí que fan que augmenti la predisposició a desenvolupar diabetis, malalties cardiovasculars i, potser, càncer” quan siguin adults.

“Les dades esgarrifen”, diu Joven. Tot i que les persones ara viuen més anys, el grup de recerca pensa que aquesta tendència podria canviar aviat. “Si no fem res, l’esperança de vida disminuirà molt en les properes generacions”, ja que hi ha un augment d’aquestes patologies, fruït del menjar en excés i de comportaments poc sans. Per a l’investigador, la clau rau en trobar un equilibri entre els avenços mèdics i un estil de vida saludable: “Estem convençuts que en el menjar es troba una de les possibilitats més important de fugir de la malaltia”, conclou.

Encara queda feina a fer: “Si arribem a descobrir el mecanisme últim que fa pujar la tensió, no ens caldrà anar a buscar una planta que la baixi”. Per això, des de la URB defensen la importància de la seva recerca, i continuaran treballant en la línia de l’oxidació, la inflamació i el metabolisme.

Teniu la publicació “Hibiscus sabdariffa extract lowers blood pressure and improves endothelial function” (doi: 10.1002/mnfr.201300774) aquí