María Isabel Blázquez, primer premi Victòria Kent de la Universitat de Málaga
doctorat
URV activ@ - diari digital
Málaga, 17/12/2009.- Doctora en Antropologia per la URV, ha guanyat el premi Victòria Kent 2009 per la seva tesi Ideologías y prácticas de género en la atención sanitaria del embarazo, parto y puerperio: el caso del área 12 de la Comunidad de Madrid. La professora M. Jesús Montes va guanyar l'accèssit al premi l'any 2008.

María Isabel Blázquez la va llegir al juny passat, dirigida per la professora Maria Luz Esteban, de la Universitat del País Basc, i tutoritzada pel professor Josep M. Comelles de la URV. 

L'estudi d'Isabel Blázquez mostra el funcionament i l'atenció sanitària de l'embaràs, part i puerperi des de la perspectiva antropològica i de gènere, detectant com es desenvolupen determinades ideologies i pràctiques biomèdiques a la zona sanitària estudiada de la Comunitat madrilenya. Proposa un model alternatiu que afavoreixi una major autonomia per part de les dones i contribueixi a una visió més igualitària i integral de tots els agents que intervenen en el procés.

Els premis Victòria Kent, que han arribat a la 20ª edició, estan organitzats pel Seminari d'Estudis Interdisciplinaris de la Dona a través de la Unitat d'Igualtat del Vicerectorat de Benestar Social i Igualtat de la Universitat de Málaga (UMA). El lliurament dels guardons a Málaga el pròxim 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona Treballadora, es realitzarà per primera vegada de forma conjunta amb el premi Carmen de Burgos que distingeix la tasca divulgativa en el camp del feminisme.

El treball de la mexicana Rosa Maria Spinoso, doctora en Història per la Universitat Veracruzana, El mite de La Llorona: dialèctica femenina, discurs autoritzat i control social a Mèxic, va rebre un accèssit Victòria Kent per la seva anàlisi històrica d'un mite que ha funcionat com a fantasma de capçalera de mexicans i durant molts anys. Aquest mite es desenvolupa en un context on la idea de poder, control social i discurs d'autoritat revela les ambigües relacions que diferents societats han mantingut amb les dones al llarg de la seva història.

El jurat va destacar el nombre i la qualitat dels treballs presentats, així com la diversitat de les temàtiques que es tracten i la seva procedència internacional, fet que confirma la puixança creixen dels estudis de gènere en l'àmbit acadèmic.

L'any 2008, la professora d'Infermeria M. Jesús Montes va guanyar l'accèssit al Premi Victòria Kent per la seva tesi doctoral, Las culturas del nacimiento. Representaciones y prácticas de las mujeres gestantes, comadronas y médicos.